maanantai 15. huhtikuuta 2013

Päivä 11: Ruokaa, ruokaa, ruokaa!


Kaikenlaista ruokaa. Paljon ruokaa. Hyvää ruokaa. Sitä me olemme täällä näiden päivien aikana saaneet. Päivällä sitä on saatu ravintoloissa, trattorioissa ja osterioissa, iltasella olemme tehneet sitä itse tuoreista raaka-aineista ja italialaisuutta tavoitellen – muutamana iltana olemme myös päässeet käymään paikallisessa pizzeriassa. 
Antipasti. Joka aterialla. Aivan pakko. Ei voi mitään.

Pizzaa emme olekaan itse tehneet, mutta kaikenlaista muuta hyvää kyllä. Koticasan keittiössä meillä on apuna Saku Tuomisen Basta!-kirja, ja se onkin oiva ruokamatkakirja.

Basta!-kirjan ohjeen mukaan teimme itse risottoa. Kas näin:

Risotto (perusohje 4:lle)
- 1 litra lientä (kasvis-, kana-, kala- tai lihalientä risotosta riippuen) tai vettä
- 100 g voita
- oliiviöljyä
- 6 salottisipulia
- 350 g risottoriisiä (esim. carnaroli tai arborio)
- 1 dl valkoviiniä tai valkoista kuivaa vermuttia
- 100 parmesaaniraastetta
- suolaa ja pippuria

Kiehauta liemi kattilassa. Pannulle n. puolet voista, sekaan oliiviöljyä ja pieneksi pilkottu sipuli. Freesataan 2-3 minuuttia. Lisätään riisi ja sekoitetaan se huolella öljyyn ja voihin. Sitten luraus valkoviiniä kokille ja desiluraus viiniä riisin joukkoon. Annetaan haihtua. Sitten lisäillään kuumaa (TV:n kokkiohjelma sanoi juuri ennen lähtöä, että sen pitää olla kiehuvaa!) lientä vähän kerrallaan ja sekoitetaan koko ajan, kunnes riisi on kypsää.

Lopuksi lisätään voi ja parmesaaniraaste. Sitten nautitaan saman tien. Nams. Toimi kyllä. Eikä tullut ylikypsää.

Niin ja se liemi: teimme sen itse. Tarvittiin vain kasviksia, puolikas kukko ja vettä sekä pippuria ja pari tuntia liedellä muhitusta, ja tuloksena oli maukas liemi risottoa varten. (Ohjeessa luki kyllä kana, mutta kaupassakävijät toivat kukkoa. Miehet.)

Kukko vilkuttaa padasta: "Ciao, ciao!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti