Kaikenlaista ruokaa. Paljon ruokaa. Hyvää
ruokaa. Sitä me olemme täällä näiden päivien aikana saaneet. Päivällä sitä on
saatu ravintoloissa, trattorioissa ja osterioissa, iltasella olemme tehneet
sitä itse tuoreista raaka-aineista ja italialaisuutta tavoitellen – muutamana
iltana olemme myös päässeet käymään paikallisessa pizzeriassa.
Antipasti. Joka aterialla. Aivan pakko. Ei voi mitään.
Pizzaa emme
olekaan itse tehneet, mutta kaikenlaista muuta hyvää kyllä. Koticasan
keittiössä meillä on apuna Saku Tuomisen Basta!-kirja, ja se onkin oiva
ruokamatkakirja.
Basta!-kirjan ohjeen mukaan teimme itse
risottoa. Kas näin:
Risotto (perusohje 4:lle)
- 1 litra lientä (kasvis-, kana-, kala- tai
lihalientä risotosta riippuen) tai vettä
- 100 g voita
- oliiviöljyä
- 6 salottisipulia
- 350 g risottoriisiä (esim. carnaroli tai
arborio)
- 1 dl valkoviiniä tai valkoista kuivaa
vermuttia
- 100 parmesaaniraastetta
- suolaa ja pippuria
Kiehauta liemi kattilassa. Pannulle n. puolet
voista, sekaan oliiviöljyä ja pieneksi pilkottu sipuli. Freesataan 2-3
minuuttia. Lisätään riisi ja sekoitetaan se huolella öljyyn ja voihin. Sitten
luraus valkoviiniä kokille ja desiluraus viiniä riisin joukkoon. Annetaan
haihtua. Sitten lisäillään kuumaa (TV:n kokkiohjelma sanoi juuri ennen lähtöä,
että sen pitää olla kiehuvaa!) lientä vähän kerrallaan ja sekoitetaan koko
ajan, kunnes riisi on kypsää.
Lopuksi lisätään voi ja parmesaaniraaste.
Sitten nautitaan saman tien. Nams. Toimi kyllä. Eikä tullut ylikypsää.
Niin ja se liemi: teimme sen itse. Tarvittiin
vain kasviksia, puolikas kukko ja vettä sekä pippuria ja pari tuntia liedellä
muhitusta, ja tuloksena oli maukas liemi risottoa varten. (Ohjeessa luki kyllä
kana, mutta kaupassakävijät toivat kukkoa. Miehet.)
Kukko vilkuttaa padasta: "Ciao, ciao!"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti