tiistai 16. huhtikuuta 2013

Päivä 14: Passignano sul Trasimeno sekä Panicale


No nyt sinne järvelle!

Majapaikastamme 45 minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Trasimeno-järvi, jonne aamusella ajelimme maaseututeitä pitkin (ja ihmettelimme matkan varrelle töihin tulleita ”alan” tyttöjä, jotka aurinkorasvailivat itseään kireissä kuteissa levähdyspaikoilla ja peltoteiden päässä keskellä-ei-mitään).

Passignanon kylässä oli ihan kiva rantakaistale, jota pitkin kävelimme aurinkoisessa säässä bongaillen nokikanoja, lokkeja ja kuolleita kaloja. Vesi oli hassun väristä ja kauempana näkyivät vastarannan kukkulat  sinisen eri sävyisinä.
Lounastimme ”Il Molo” -nimisessä (tirsk) ravintolassa ja ruoka oli hyvää – kuinkas muuten. Alkupaloiksi nautimme neljää erilaista juustoa: Pecorino, Pecorino Romano, Grotta sekä jokin neljäs kova juusto (enkylläyhtäännytmuistasennimeä) maistuivat hyvältä hunajan kera. Pääruoaksi Opas söi villisikapataa ja Vapaamatkustaja possua. Tuhtia, mutta oikein hyvää. Aterian päälle Vapaamatkustaja joi tietenkin kupposen caffè macchiatoa.

Lounaan jälkeen ajelimme päiväkahveille Panicalen keskiaikaiseen kylään. Panicale on kuulemma listattu Italian kauneimmat kylät -listalle – niin kuin toki aika moni muukin kylä tai kaupunki, jossa olemme näiden kahden viikon aikana vierailleet. Kylä olikin viehättävä ja tietenkin taas muurien ympäröimä, kaunis ja rauhallinen, ja korkealta kukkulan laelta aukeni näkymä Trasimeno-järvelle.Nämä umbrialaiset kylät ja kaupungit ovat tosiaan ainakin näin huhtikuussa sesongin ulkopuolella niin käsittämättömän rauhallisia, että verkkainen rytmi tarttuu. Sitä huomaa haahuilevansa kaupunkien kapeilla ja varjoisilla kujilla hitaasti ja kaikkea ihmetellen: italialaisia postilaatikoita, kissa, soihtuteline, kesäkukkia, ovikolkutin, mummo ikkunalla, valtion virastotalo, myytävänä-kyltti, konserttijuliste, sininen taivas kivisten seinien jatkeena..!

Lauantaihin saakka saamme haahuilla vielä täällä Umbriassa. Sitten siirrymmekin loppukuuksi lähemmäs Roomaa, jossa varmaan tahtikin vähän kiihtyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti