Alkaa käydä kukkulakaupungit vähiin, kun yli
kaksi viikkoa on suhattu kukkulalta toiselle ja ihmetelty keskiaikaisia kujia
ja piazzoja. Tänään hurautettiin ihmettelemään niitä Assisin naapuriin eli
Spelloon – ja sepäs olikin nätti kaupunki! Kylteissä mainostivat, että Spello
on kukkaiskaupunki ja jo näin italialaisittain keväälläkin (lämpömittarissa
tänään +30) kaupungissa tosiaan oli paljon kukkia.
Spello on rakennettu vaaleanpunervasta kivestä
kuten iso naapurinsa Assisikin. Monet varmaan rykäisevätkin Spellon ohi ja
suoraan Assisiin, mutta kannattaisi ehkä poiketa katsomaan kivaa
pikkukaupunkia. Spellossa oli paljon erilaisia leikkele- ja juustokauppoja ja
herkkuputiikkeja – johtuu varmaan osaksi siitä, että Norciakin on lähellä.
(Norciaan emme tällä reissulla ole enää menossa, sillä se on sen verran pitkän
päivämatkan päässä tästä majoituksesta, että emme lähde Käsimatkatavaran kanssa
sinne saakka. Norcia on kuitenkin THE ruokakylä täälläpäin Italiaa ja se on
ilmeisesti synonyymi hyvälaatuiselle ruualle, leikkeleille yms. Sijainti on
tosiaan hieman sivussa meistä katsottuna – eli kaukana vuorilla – joten kohde
jää valitettavasti väliin. Höh. No. Norcialaista kinkkua on kyllä maisteltu,
eli vaikka me emme menneet Norciaan, se tuli luoksemme. Kinkun muodossa. Vähän
niin kuin Jumala tuli Fransiskus Assisilaiselle puhuvan krusifiksin muodossa.
Tai jotain.)
Spellossa ihmettelimme laajoja saneeraustöitä
ja päättelimme, että nyt vasta on kunnolla päästy käsiksi maanjäristyksen vuonna 1997 tekemiin
vaurioihin; vanhaa keskustaa pistettiin näet urakalla kuntoon. Raksaäijistä
huolimatta saimme kuitenkin rauhassa käveleskellä kapeilla kujilla ja jälleen
kerran ihmetellä kaikkea sitä, mitä keskiaikaisessa kivikaupungissa on
nähtävillä. Teimme kävelylenkuran ja nousimme ylös pienelle linnoitukselle,
josta näkyi Assisiin saakka.
Lounaalle laskeuduimme ”Il Molino” -nimiseen
ravintolaan, joka oli saanut kovasti kehuja ovensuutarrojensa perusteella.
Alkupaloiksi nautimme myllyn leikkeleitä ja crostineja yhteisesti ja pääruuaksi sain
reissun parasta pastaa: ”Polvere”-niminen annos oli kaunis, suolainen ja ah!
niin ravitseva. Vapaamatkustaja sai tagliata-lautasen täynnänsä hiilillä
grillattua lihaa rucolan päällä tarjoiltuna. Paikallista viiniäkin maistoimme,
vaikka olikin vasta lounasaika. Oivallista. Oivallista. Oivallista.
Matkalla koticasaan ajoimme taas Assisin ohi.
Kyllähän tuo kaupunki on vaikuttava, peräti taianomainen näky, kun se
levittäytyy vuoren rinteelle isona, kivisenä ja leveänä rintamana kohti
taivaita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti