perjantai 19. huhtikuuta 2013

Päivä 17: Deruta


Tänään oli viimeinen päivä ennen Lazioon siirtymistä, joten ajattelimme ottaa iisisti ja käydä vain pienellä retkellä. Ja niin teimmekin. Ajelimme Käsimatkatavaran ensimmäisten pikkupäiväunien aikaan Derutaan, joka sijaitsee 15 km Perugiasta etelään. Opas oli opaskirjasta lukenut, että kaupunki on kaunis ja kuuluisa keramiikasta, ja että se tietenkin sijaitsee kukkulalla ja on keskiaikainen kivikaupunki.

No näin oli.

Kävimme rauhassa aamukahvilla (- haa, suklaasarvi ja vastapuristettua appelsiinimehua Oppaalle ja aamun sallima cappucino Vapaamatkustajalle!) ja käppäilimme hiljaisilla ja rauhallisilla kaduilla. Jos paikan ainoa elinkeino on joko kahvilan tai keramiikkapuodin pitäminen, täytyy muiden työikäisten sitten varmaankin mennä Perugiaan töihin. Oletettavasti ne muut ihmiset olivat siellä (tai jossain muualla), sillä niin hiljaista kaupungissa perjantaiaamupäivänä oli.

Rauhallinen pääkatu. Hyvinkin rauhallinen.

Ja se keramiikka. Värikkäitä hedelmiä, toistuvia kuvioita, ornamenttityyliä, koukeroita, kiemuroita, kukkia, tähtiä… En kyennyt näkemään, että semmoisilla lautasilla olisi meidän kodissamme käyttöä, joten puoteihin jäivät. Taitavia tekijöitä Derutassa kuitenkin oli.

Keramiikkaa oli talojen seinissä, kaupoissa - jopa muurinharjalla.

Lounaalla kävimme muurien ulkopuolella ravintolassa nimeltä Locanda del Braccioniere. Kerrankin nautimme kumpikin omat antipastomme (tähän saakka olemme jakaneet aina yhden annoksen ja olleet tyytyväisiä tuohon määrään) ja lautasannos prosciuttoa ja mozzarella di bufalaa oli kyllä melkeinpä liikaa Oppaalle. Vapaamatkustaja nautti bresaola-carpaccion rucolalla höystettynä. Varsinaiseksi lounaaksi kumpikin söi pastaa: Vapaamatkustaja sai tagliatelleä peura-ragun kanssa, Opas nautti ravioleita ricottalla ja kesäkurpitsoilla täytettynä ja speckillä ja kermalla täydennettynä. Oikein, oikein, oikein maukasta taas. Käsimatkatavara söi purkkiruokaa, ja maukasta tuntui olevan sekin. Ehkä italialaiset osaavat tehdä lastenruuatkin paremmin?

Kesä on tullut. Unikot ovat tulleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti