tiistai 9. huhtikuuta 2013

Päivä 7: Montone


Punainen Fiat syöks- - käännähtää tiukkaan kurviin. Kuski vaihtaa pienemmälle vaihteelle; noustaan ylöspäin. Ajetaan kivestä rakennettujen maatalojen ja tilusten ohitse. Niiden pihalla ruopivat kanat. Kesää odottavien viiniviljelmien tukirangat muistuttavat hieman ensimmäisen maailmansodan hautausmaita: melkein ristinmuotoiset köynnöstuet törröttävät suorissa riveissä suojaisilla etelärinteillä.

Matkan varrella on tasaisin väliajoin kuppiloita, joiden pihalla on Fiat poikineen parkissa. Niiden kuljettajat ovat pysähtyneet pystykahville, mutta me jatkamme kohti seuraavaa kylää.  ”Centro” sanoo kyltti ja sinne me kiipeämme. Kaupungin harmaat muurit kohoavat korkeuksiin ja me parkkeeraamme Fiatimme muurien suojaan.Kun astelemme metristen kivimuurien läpi portista, tekisi melkein mieli huhuilla, sillä ketään ei näy missään. Olemme tietenkin saapuneet Montoneen ”hullun koiran aikaan” ja kaikki väki on joko kotona lounaalla tai sitten ettosilla - ellei peräti jo ruokaperäisillä. Kävelemme kivisiä katuja pitkin kivisten talojen välissä kivisen muurin harjanteelle katsomaan näkymiä. Koko kylä mahtuu muurien sisään ja muureilta aukeaa näkymä umbrialaiseen laaksomaisemaan. Kaunista!

Pienen aukion laidalla on osteria avoinna, joten matkalaisetkin saavat lounasta. Sienibruschettat, sienirisotto ja tuoremakkarapasta ravitsevat meidät umbrialaisittain. Keskiaikainen illuusio särkyy, kun pois lähtiessä ystävällinen tarjoilijatyttö pyytää meitä tekemään Tripadvisoriin arvion.  Sitten hän palaa Facebook-uutisvirtansa pariin: ”Grazie, arrivederci!”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti