torstai 11. huhtikuuta 2013

Päivä 9: Montefalco ja Bevagna


Voiko keskiaikaisia kaupunkeja nähdä liikaa? Kysykäämme tuota uudelleen noin kolmen viikon kuluttua, kun olemme kolunneet kukkulakaupunkeja sielu soiden. Tänäänkin nähtiin kaksi, Montefalco ja Bevagna, jotka sijaitsevat eteläisessä Umbriassa. Soihan se sielu.

Montefalco sijaitsee kukkulalla (yllätys!) ja se on muurien ympäröimä (yllätys!), kivestä rakennettu (yllätys!) pikkukaupunki, jossa on keskusaukio (yllätys!) ja kapeita kujia (yllätys!) sekä huikeat näkymät alapuolella levittäytyvälle viljelysmaalle (yllätys!).


Montefalco mainostaa itseään viinin kaupunkina ja sinne johtavan tien varressa olikin Strada del Sagrantino -kylttejä ja loputtoman laajuisia viinivainioita. Opaskirja (jota Opas tietenkin luki suureen ääneen automatkan aikana) kertoi myös, että Montefalcoa kutsutaan ”Umbrian parvekkeeksi”. Näkymät olivat huimaavan hienot.Lounasruoka oli tänään pastaa, pappardelleä ja sieniä. Alkupala-bruschettat olivat maittavia ja niiden kanssa tarjoiltiin paksu siipale prosciuttoa. Myös Montefalcon Rosso (2009) oli maittavaa, vaikkakin Opasta meinasi moisen aterioinnin päälle vähän nukuttaa. Onneksi naapurikaupungissa Bevagnassa nautittu gelato piristi niin, että jaksettiin ajaa takaisin koticasaan.

Käsimatkatavara sai kovasti taas bello-huomiota, vaikka onkin vähän aurinkonäpyillä, raukka. Ravintolassa naapuripöydän pikkutyttö kävi flirttailemaan, vaikka ikää ei ollut kuin vähän päälle vuosi. Samainen naapuripöytä tarjosi myös katsauksen italialaisen perhe-elämän tasa-arvoasioihin. Ensin syötettiin lapselle gnocchit. Sitten perheen isälle tuotiin ruoka niin, että hän sai syödä rauhassa ja mamma kaitsi sillä välin lasta. Vasta lopuksi söi mamma. Miksiköhän opaskirjoissa ei kerrota hyödyllisiä kielivinkkejä -osiossa, miten ravintolatilauksensa voisi järjestää tällä tavalla? Höh.

Päivän sää: Alkaa olla kuuma. +24 astetta auton mittarissa, aurinko räkitti suoraan päin näköä ja suomalaisella turistilla oli kuuma villahurttanassa. T-paitasilla taas oli vähän outo lintu untuvatoppiksiin pukeutuneihin italialaisiin verrattuna. Koskaan ei oo kohorallansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti