sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Lapsiperhe automatkalla, osa 1: ajomatka Ruotsin halki


Viisi matkapäivää takana ja 1300 kilometriä tässä vaiheessa plakkarissa. Olemme automatkalla. Tässä 5 vinkkiä ajomatkaan Ruotsin halki.

Pakkasimme farmariratsumme heinäkuun alkupuolella ja syöksähdimme kotomaakunnastamme Helsinkiin. Laivamatkan olin varannut retkueellemme tarpeeksi ajoissa, jotta saimme perhehytin. Viime vuoden Visbyn-reissusta viisastuneena jätimme laivan seisovan pöydän väliin - se ei nimittäin tee perhedynamiikallemme hyvää. Munimme kuitenkin á la carte -ravintoloihin menon kanssa niin pitkään, että kun nälkä iski, olivat jonot liian pitkät. Tyydyimme siis kahvilan kana- ja katkarapuleipäsiin ja lapset taisivat nuolla nälkäänsä pallomeren palloja. (Sillä eivät ne mitään tietenkään halunneet syödä, koska vain leikkipaikka kiinnosti siinä vaiheessa.)

Vinkki 1: Koko perheen seuraavan päivän vaatteet ja muu Ehdottoman Tarpeellinen Sälä kannattaa pakata yhteen kassiin, joka on helppo napata autokannelta mukaan rappusralliin. Tee ruokailupaikkapäätös ajoissa ja /tai ota pientä evästä kuten sosetruuttia ja hedelmiä iltapalaksi mukaan hyttiin.

Kun rantauduimme torstaiaamuna Tukholmaan, otimme suuntiman kohti Kolmårdenia. Pysähdyimme kuitenkin heti kohta Maxiin eli Ruotsin Heseen syömään. Leikkipaikat sekä sisällä että ulkona takasivat kohtuullisen jouhevan ruokailun ja hieman energianpurkua myös.

Vinkki 2: Max-sovelluksesta näet, missä hampurilaisravintolassa tien päällä on leikkipaikka. Autossa voit pelata itsesi kanssa bingoa eri -köpingien järjestyksestä: missä on Norr-, missä on Jön- ja missä Lin-? Entä unohditko jo Ny-:n?

Kolmårdeniin saavuimme puolen päivän jälkeen. Bamses Världin huvipuistokoneet ryskyttivät kutsuvasti, mutta kiertelimme kuitenkin ensin eläimiä etsien. Taaskaan emme jaksaneet laskeutua elefanttilaaksoon emmekä akvaarioihin, mutta muut eläimet kyllä kierrettiin kuumassa. Väsyneet matkailijat yöpyivät Norrköpingin Scandic Nordissa, jossa oli kyllä älytty luoda lapsiperheiden pelastus lasten buffet-pöydän muodossa. Muuten hotelli oli kyllä hieman... vaatimaton. Motellimainen. Jos on paremmin aikaa, yövy mieluummin kaupungin keskustassa.

Vinkki 3: Kolmårdenin safari-köysirataan on kesäkuumalla aikamoinen jonotus. Kannattaisikohan eläinpuistokierros aloittaa sieltä, aivan perimmäisestä nurkasta, ja sitten vasta kierrellä muiden eläinten meininkejä tsekkailemassa? Vem vet.

Perjantaina ajoimme Etelä-Ruotsin halki. Norrköpingin jälkeen pidimme ensimmäisen tauon Jönköpingissä. Laitoimme karttasovellukseen suuntimaksi "Piren, Jönköping" ja näin ohjauduimme Vätternin rantaan. Vieressä oli sopivasti Hamnparken, jossa lapset saivat hetken kiipeillä ennen lounasta. Lounastimme melko kivassa pienessä Kaffebönan-nimisessä kahvilassa, jossa sai rauhassa riekkua vanhan talojen ja aittojen muodostamalla sisäpihalla.

Vinkki 4: Ruotsissa tienvarsikuppilat ovat hieman paljon "köppääsiä". Kannattaa ennemmin suikahtaa liittymästä lähimpään taajamaan katsomaan, mitä sieltä löytyy. Kysy neuvoa paikallisilta, jotka yhytät puistossa, kun jälkikasvusi on ensin häiriköinyt heidän lapsiaan.

Matka jatkui Jönköpingistä Malmöhön ja matkan varrella pysähdyttiin pariin kertaan ravitsemaan sieluja ja nieluja mm. jätskillä. Tuolla ajopätkällä ei aiempienkaan kokemusten perusteella ole mitään nähtävää ja pitäisi ymmärtää välttää rahtaripaikkojen wc-tiloja. Malmössä oltiin illansuussa ja taas yövyimme vähän tylsästi Scandicissa. Sen siitä saa, kun koko vuoden kerää pisteitä, joita pitää sitten hampaat irvessä kesällä tuhlata. Scandic Malmö City on kuitenkin ihan hyvällä paikalla ja auton sai parkkihalliin yöpymään. Erikoisuutena oli perhehuoneen oma pieni keittiönurkkaus.

Vinkki 5: Malmö on oikeasti kiva kaupunki. Keskustassa on kiva kävelleskellä ja Ruotsin hintataso on suomalaiselle jopa edullisen oloinen. Jos joskus pääsisimme Vapaamatkustajan kanssa viikonloppulomalle, voisi tehdä niin, että lentäisi Kööpenhaminaan ja singahtaisikin viikonlopuksi siitä junalla nopsasti Malmöhön. Rautatieaseman lähellä oleva torni-Clarion voisi olla omiaan semmoisen reissun yöpymispaikaksi. Näkyisi ikkunoista Turning Torsokin. Lähellä on kiva, uusi kauppahalli, joka on tehty johonkin vanhaan satamarakennukseen. Sieltä saa kaikenlaista hip ja cool -lähiruokaa.

Lauantaiaamuna ajoimme Malmöstä Tanskan länsirannikolle mökkeilemään. Kirjoittelen mökkilomasta Tanskassa lisää myöhemmin. Ehkä. Jos ei tuuli vie minua ja matkakavereitani.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti